Örtigfilé med tagetesmarinerad vit sparris, basilikafärskost och salladsskott

Serverar: 4 portioner

Fläskfilén äts ofta i Sverige, den är god och lätt att ha att göra med. Här får du lite ny inspiration med det härliga, krispiga örttäcket runt om.

Ingredienser

  • Basilikafärskost
  • 1 liter filmjölk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk créme fraiche
  • Tagetesmarinerad vit sparris
  • 500 g vit sparris
  • ½ apelsin
  • 1 msk finhackad kryddtagetes (kan ersättas med thaibasilika)
  • 1 msk olivolja
  • Salt
  • Socker
  • Örtigfilé
  • 2 skivor fryst formfranska
  • ½ citron
  • 1 msk finstrmilad bladpersilja
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk finhackade kryddtagetesblad
  • 800 g fläskfilé
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Servering
  • 100 g blandade salladsskott
  • Olivolja
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Färskost dag 1: Lägg ner filmjölkspaketet i en kastrull och fyll på med vatten. Koka upp och låt det sjuda i 45 minuter. Lyft sedan ur filmjölkspaketet och låt det svalna något. Häll upp filmjölken i en silduk eller ett kaffefilter och låt det stå över natten.
    2. Färskost dag 2: Finstrimla basilikan och finhacka vitlöken, blanda upp det med créme fraiche och den silade filmjölken. Smaka av med salt. Denna sats räcker till 8 portioner.
    3. Tagetesmarinerad vit sparris: Koka upp vatten med salt och en nypa socker. Skala och lägg ner sparrisen, låt koka ca 5 minuter tills den är mjuk men med ett litet tuggmotstånd. Lyft ur den och skölj i kallt vatten, låt den rinna av. Finriv det yttersta av apelsinskalet och pressa saften ur frukten. Blanda apelsinskal, saft med olivolja och tagetes och marinera sparrisen i det.
    4. Örtigfilé: Finriv det frysta formbrödet och det yttersta skalet av citronen. Bryn bröd, citron och örter i en stekpanna tillsammans med olivolja och salt ett par minuter, lägg sedan örtströbrödet att rinna av på ett hushållspapper. Värm ugnen till 125 grader.
    5. Putsa bort senor från fläskfilén, salta och peppra den. Bryn den i olivolja i en stekpanna på högsta temperatur. Ugnsstek fläskfilén ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 63 grader. Låt den vila på skärbrädan i 5 minuter och rulla den sedan i örtströbrödet. Skär därefter upp köttet i 4 snygga portioner.
    6. Vänd salladsskotten i olivolja och flingsalt. Servera tillsammans med filén, sparrisen och basilikafärskosten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben