Örtigfilé med tagetesmarinerad vit sparris, basilikafärskost och salladsskott
Fläskfilén äts ofta i Sverige, den är god och lätt att ha att göra med.
Här får du lite ny inspiration med det härliga, krispiga örttäcket runt om.
Ingredienser
Basilikafärskost
1 liter filmjölk
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 msk créme fraiche
Tagetesmarinerad vit sparris
500 g vit sparris
½ apelsin
1 msk finhackad kryddtagetes (kan ersättas med thaibasilika)
1 msk olivolja
Salt
Socker
Örtigfilé
2 skivor fryst formfranska
½ citron
1 msk finstrmilad bladpersilja
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackade kryddtagetesblad
800 g fläskfilé
Olivolja
Salt
Peppar
Servering
100 g blandade salladsskott
Olivolja
Salt
Instruktioner
- Färskost dag 1:
Lägg ner filmjölkspaketet i en kastrull och fyll på med vatten. Koka upp och låt det sjuda i 45 minuter. Lyft sedan ur filmjölkspaketet och låt det svalna något. Häll upp filmjölken i en silduk eller ett kaffefilter och låt det stå över natten.
- Färskost dag 2:
Finstrimla basilikan och finhacka vitlöken, blanda upp det med créme fraiche och den silade filmjölken. Smaka av med salt.
Denna sats räcker till 8 portioner.
- Tagetesmarinerad vit sparris:
Koka upp vatten med salt och en nypa socker. Skala och lägg ner sparrisen, låt koka ca 5 minuter tills den är mjuk men med ett litet tuggmotstånd. Lyft ur den och skölj i kallt vatten, låt den rinna av. Finriv det yttersta av apelsinskalet och pressa saften ur frukten. Blanda apelsinskal, saft med olivolja och tagetes och marinera sparrisen i det.
- Örtigfilé:
Finriv det frysta formbrödet och det yttersta skalet av citronen. Bryn bröd, citron och örter i en stekpanna tillsammans med olivolja och salt ett par minuter, lägg sedan örtströbrödet att rinna av på ett hushållspapper.
Värm ugnen till 125 grader.
- Putsa bort senor från fläskfilén, salta och peppra den. Bryn den i olivolja i en stekpanna på högsta temperatur. Ugnsstek fläskfilén ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 63 grader.
Låt den vila på skärbrädan i 5 minuter och rulla den sedan i örtströbrödet. Skär därefter upp köttet i 4 snygga portioner.
- Vänd salladsskotten i olivolja och flingsalt.
Servera tillsammans med filén, sparrisen och basilikafärskosten.
Liknande recept
Kommentarer (0)