Örtkryddad tomatsoppa

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Värmande, god, mustig och billig är denna tomatsoppa som hjälper till att dryga ut hushållskassan. Bjud den med kraftigt bröd eller ostsmörgås, det blir ett helt mål. Örtkryddorna ger en spännande smak.

Ingredienser

  • 600 g färska tomater, ca 8 st
  • 3 gula lökar
  • 2 potatisar
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/4 l buljong
  • 1 krm paprikapulver
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • Instruktioner

    1. Skölj tomaterna, skålla dem ett ögonblick i kokande vatten och dra av skalet. Dela dem i bitar. Skala och skiva lök och potatis tunt. Strimla purjolöken.
    2. Fräs upp tomater, lök och potatis i litet matfett i en rymlig kastrull. Låt allt fräsa på svag värme några minuter. Dofta över mjöl och rör om väl. Späd med buljong, gärna varm, litet i sänder under omrörning. Låt soppan koka sakta ca 15 minuter. Rör i den då och då.
    3. Smaksätt med kryddorna och servera soppan rykande varm. Gott till är ostsmörgåsar och gärna en klick gräddfil, smaksatt med riven pepparrot eller riven ost.

    Liknande recept

    4.5
    40 min
    4
    1

    Kommentarer (3)

    parlemor 30 augusti 2008

    En underbar god soppa, tyvärr lite kladdig att göra, men det lönar sej.

    dolores 3 november 2009

    Härligt god och lättlagat. Från den äldsta till den yngsta uppskattade den. Då Emma (12) inte tål gluten och nästan ALLA köpta soppor innehåller mjöl !!!!!!! så brukar vi göra våra soppor själv. Tack för denna.

    Lotta1961 10 juli 2012

    Tyckte soppan var lite vattnig och smakade för mycket buljong. Jag tog grönsaksbuljongtärningar. Hade nog hellre velat mixa den för att kanske få en tjockare konsistens.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben