Överbakad skaldjursterrine

Serverar: 4 portioner

Olika sorters skaldjur i vitvinsås, bakade med ett smördegslock i portionsskålar, är en lyxig rätt och en passande början på en riktig gourmetmiddag!

Ingredienser

  • 1 kokt hummer
  • 300 g färska räkor
  • 1 burk musslor, 225 g
  • 2 djupfrysta smördegsplattor
  • Ägg till pensling
  • Vitvinsås
  • 3 dl fiskbuljong
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1½ msk smör eller margarin
  • 3 dl tjock grädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 knivsudd kajennpeppar
  • Några droppar citronsaft
  • Instruktioner

    1. Klyv hummern, ta ur köttet och skär det i bitar. Skala räkorna och låt musslorna rinna av.
    2. Koka ihop fiskbuljong och vitt vin några minuter. Rör samman mjöl och matfett och klicka ner redningen i kastrullen. Vispa såsen tills den är slät och fin.
    3. Tillsätt grädden och koka ihop såsen ytterligare några minuter. Smaksätt med kryddor och citronsaft. Låt såsen kallna.
    4. Blanda ner skaldjuren i såsen och fördela blandningen i 4 eldfasta portionsskålar.
    5. Tina och kavla ut smördegsplattorna en aning. Pensla kanten på skålarna med uppvispat ägg och täck varje skål med smördeg. Skär bort överflödig deg och kläm fast degen ordentligt över kanten på skålarna.
    6. Pensla degen med ägg och grädda i 275 grader, 5 minuter. Sänk därefter värmen till 225 grader och grädda ytterligare 5-10 minuter tills ytan är frasig och gyllenbrun.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben