Typiskt för orientalisk matlagning är att råvarorna tillagas snabbt och skonsamt så att grönsakerna behåller spänsten och fisken blir saftig. Spännande kryddning som sesamfrön och ingefära hör också till.
Ingredienser
700 - 800 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
1 msk majsolja
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 morötter
1 bit rotselleri
2 purjolökar
1 burk böngroddar , ca 440 g
2 msk sesamfrö
2 msk riven , färsk ingefära
2 msk solrosolja
4 - 5 msk soya
Instruktioner
Fjälla laxen och skär den i 4 jämnstora bitar. Salta bitarna lätt, eller använd färdiga laxfiléer.
Värm majsoljan i en stekpanna, helst teflonpanna, lägg ner laxen med skinnsidan neråt. Låt den steka på svag värme tills den är nätt och jämnt färdig, 15-20 minuter.
Ansa och finhacka vitlöken. Strimla paprika, morötter, selleri och purjolök. Låt böngroddarna rinna av.
Rosta sesamfröna på svag värme i en stekpanna och ta sedan upp dem.
Fräs vitlök och ingefära i solrosolja någon minut i en stor stekpanna eller wok. Lägg i alla grönsakerna och fräs dem ytterligare en minut under omrörning. Rör i soya och sesamfrö och koka upp.
Häll upp grönsakerna på varma serveringsfat eller fördela på tallrikar och lägg på laxbitarna.
Servera med kokt ris.
Grönsakerna kan varieras efter tillgång med t.ex. bambuskott, blekselleri eller sockerärter.