Ost- och löksallad med krämig örtdressing

Serverar: 4 portioner

Pröva gärna det här receptet även om du inte brukar gilla lök i sallader, för löksmaken är ganska mild här. Om man vill kan man använda rödlök istället för schalottenlök.

Ingredienser

  • 8 små schalottenlökar, skalade och tunt skivade
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • Vitvinsvinäger
  • 1 romansalladshuvud
  • 1 isbergssalladshuvud
  • 4 stora nävar blandade salladsblad, t ex rucola, ekbladssallad och lite maskros
  • 100 g roquefortost, smulad
  • En stor näve valnötter, rostade och smulade
  • Ev en liten näve gräslöksblommor
  • Krämig örtdressing
  • 4 msk extra fin jungfruolja
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • Instruktioner

    1. Lägg schalottenlöken i en liten bunke. Tillsätt en rejäl nypa salt och slå på precis så mycket vitvinsvinäger så att löken täcks. När löken är färdigmarinerad ska det mesta av saltet och vinägern slås bort. Knyckla sönder löken med fingrarna och blanda väl. Låt marinera i 10 minuter.
    2. Gör dressingen. Vispa olivolja med crème fraiche och rödvinsvinäger, salta och peppra efter smak. Krama schalottenlöken hårt med händerna så att marinaden rinner av. Lägg upp salladsbladen på ett fat, isbergssalladen ska ytterbladen vara borttagna, resten av bladen separerade, sköljda och slungade torra, romansalladshuvud ska bladen vara separerade, sköljda och slungade torra. Strö över schalottenlöken och den smulade roquefortosten. Strössla sedan med smulad valnöt. Avsluta med att riva gräslöksblommor över, om du har sådana.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben