Ostbröd i kruka

Serverar: 6 portioner

Att baka bröd i kruka ger ett både festligt och rustikt intryck. Krukorna är vanliga blomkrukor som finns i alla blomsteraffärer. Tänk på att blötlägga krukorna i kallt vatten någon timme innan de ska in i ugnen. Att klä dem med bakplåtspapper är inte nödvändigt, men känns mest hygieniskt. Annars går det också bra att smörja och mjöla krukorna. Det går också bra att grädda bröden på vanligt vis på plåtar.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor
  • Topping
  • Pumpakärnor
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, rosmarin, ost och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter.
    2. Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper, eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Pensla bröden med lite vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben