Italienskt ostbröd från Merche
Pizza marchigiana al formaggio, så heter detta bröd på italienska, gudagott bröd med mycket smak, ser ut som en panettone men smakar helt annorlunda, tar lite tid men är värd varje minut, underbar lätt ljumen med lite smör.
Ingredienser
350 g vetemjöl special, ca
80 g riven parmesanost
40 g emmentaler, kan ersättas med lagrad grevéost
40 g provolone eller annan rökt ost
40 g pecorino, kan ersättas med parmesanost
25 g jäst
1 tsk socker eller honung
2 lätt vispade ägg + 1 ägg till pensling
2 dl ljummet vatten
50 g smält smör
3 msk olivolja extra virgine
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Olja till formen
Instruktioner
- Ugn: 200º
- Smula sönder jästen med socker eller honung och 1 dl fingervarmt vatten, blanda i 100 g mjöl, rör om till en smet. Låt jäsa minst 1 tim.
- Blanda återstoden av mjölet, med det smälta smöret, 3 msk olivolja, 2 lättvispade ägg, salt, peppar och 1 dl ljummet vatten, arbeta in jästblandningen, tillsätt 80 g riven parmesan, 25 g riven emmentaler, 25 g riven provolone.
- Resterande ostar skärs i mycket små tärningar och läggs i degen. Arbeta degen väl, tills den nätt och jämt släpper bakskålen, ta ev i mer mjöl, det skall vara en ganska lös deg men får inte klibba.
- Lägg degen i en rund inoljad rund form på ca 1½ l med höga kanter, eller en suffléform, det går även bra med en vanlig form, låt den jäsa ca 30 min, pensla med vispad ägg och sätt in nederst i ugn i 200º ca 20-30 min.
- Tips:
Om man vill behålla de höga kanterna, tar man ut den färdiggräddade brödet ur formen när den är ljummen och inte bränns, sätter i två tunna grillspett i kors i mitten på brödet, vänder den uppochner, så den får hänga i en skål till brödet kallnar, så blir botten också torr.
- Tips:
Man kan också använda amerikanska muffinsformar, då får man trevliga portionsbröd, gräddas mitt i ugn ca 10 minuter.
- Mycket god med en sallad och ett glas öl.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Du är drottningen av matklubben!!! Åter ett fantastiskt recept!