Ostformbröd special

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Ett härligt bröd som uppfanns för att passa både som rostbröd till ostbrickan. Men även som bröd till räksmörgåsarna. På ostbrickan skulle bl.a vara päronklyftor och paprikabitar bland ostarna. Så föddes idén till detta bröd. Blev mycket uppskattat både som rostbröd och räkmackebröd. Fungerade med stor tillfredsställelse till morgonfikats ostmacka också.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl päroncider
  • 150 g ost (gärna lagrad)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 4 dl rågsikt
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Sesamfrön
  • Instruktioner

    Smält smöret och häll i cidern, låt bli fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, paprikapulver och båda mjölsorterna. Knåda med degkrokar och grovriv osten under tiden. När degen börjar bli smidig tillsätts osten under fortsatt knådning. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och smörj 2 avlånga brödformar ca 15 dl. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela i 2 delar och tryck ut varje del till en rektangel. Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven neråt i formen. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ca 25-30 minuter, låt svalna övertäckta på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben