Ostgratinerad blomkål

Serverar: 4 portioner

Smakar gott som ensam grön rätt eller som tillbehör till skinka eller stekt bacon. Vill du ha en lättare gratängsås, byt ut halva mängden mjölk mot buljong.

Ingredienser

  • 750 - 800 g blomkålshuvud
  • Sås
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • En doft muskot
  • 2 dl riven ost
  • Hackad persilja, efter smak
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 250°.
    2. Dela blomkålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
    3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk eller buljong. Krydda och koka 5 minuter. Ta såsen av värmen. Rör ner osten.
    4. Slå såsen över blomkålen.
    5. Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter. Strö på persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    miramamman 2 mars 2009

    tips, man kan även ha i lite stekt bacon, och mosa ihop resterna och servera som mos dagen efter.

    MrsC 2 mars 2009

    Tack för tipset, det låter väldigt gott :-) Hälsningar MrsC

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben