Ostkaka efter östeuropeiskt recept

Serverar: 16-20 portioner

Denna lite annorlunda ostkaka passar att serveras med frukt eller bär.

Ingredienser

  • Kakbotten
  • 3 dl osaltat ströbröd
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 dl flytande margarin
  • Ostsmet
  • 1 kg turkisk eller grekisk yoghurt
  • 2 dl vaniljvisp
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 citron
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk maizenamjöl
  • Instruktioner

    1. Blanda strösocker och ströbröd och rör ihop med margarinet i en varm kastrull. Tryck ut röran i en smord form med löstagbar botten, 26 cm i diameter.
    2. Formen placeras på eller i en annan ugnssäker form, för att förhindra läckage. Ställ in i ugnen 10 minuter i 175 grader.
    3. Vispa vaniljvispen fast och fluffig. Tvätta och riv citronskalet fint. Pressa sedan citronen. Vispa ägg och socker poröst i en stor skål. Vispa samman ägg, citronsaft, bakpulver, maizena och vaniljsocker. Rör försiktigt ner med en gummiskrapa vaniljvisp och yoghurt och häll försiktigt ner allt i formen. Strö det rivna citronskalet över kakan.
    4. Ställ på galler, lågt i ugnen. Grädda vid 150 grader i ca 80 minuter. Täck vid behov med folie när kakan är gyllenbrun. Baka kakan minst en dag i förväg så att den är helt avsvalnad vid servering.

    Liknande recept

    4
    50 min
    4-6
    1
    3.3
    1 h 15 min
    4
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben