Ostpaj i långpanna

Serverar: 20 portioner

Paj är perfekt att tillaga i en långpanna, det räcker till många hungriga!

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Kallt vatten, några matskedar
  • Fyllning
  • 500 g lagrad ost, till exempel Västerbotten eller cheddar
  • 300 g ädelost
  • 8 ägg
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Dekoration
  • Ärtskott
  • Servera med
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och kallt vatten, lite i taget och kr snabbt ihop till en deg. Låt degen vila ca 1 timme i kylen.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Riv osten på den grova sidan av rivjärnet. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30x40 cm. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
    4. Vispa ihop ägg, créme fraiche, grädde och mjölk i en bunke. Rör i den rivna osten och krydda med salt och peppar.
    5. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
    6. Dekorera ostpajen med ärtskott och servera gärna en sallad till.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben