300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
200 g riven ost (valfri sort)
3 dl mjölk
3 ägg
1-2 krm malen muskotnöt
½ krm malen vitpeppar
Salt
Instruktioner
Börja med pajdegen. Låt smöret bli rumstempererat.
Blanda smör, vetemjöl och vatten till en deg. Använd gärna elvisp så går det fort.
Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min).
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar. Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) så kan du steka den i en het stekpanna först så den blir knaprig. Häll av fettet.
Vispa ägg, mjölk i en skål. Tillsätt muskotnöt, vitpeppar och salt efter behag. Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är. Med julskinka/helgskinka behövs nästan inget salt alls.
Tillsätt riven ost och skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter.