Ostpaj med skinka

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

Gotti gott

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • eller vetemjöl med fullkorn
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
  • 200 g riven ost (valfri sort)
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1-2 krm malen muskotnöt
  • ½ krm malen vitpeppar
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Låt smöret bli rumstempererat.
    2. Blanda smör, vetemjöl och vatten till en deg. Använd gärna elvisp så går det fort.
    3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min).
    4. Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar. Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) så kan du steka den i en het stekpanna först så den blir knaprig. Häll av fettet.
    5. Vispa ägg, mjölk i en skål. Tillsätt muskotnöt, vitpeppar och salt efter behag. Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är. Med julskinka/helgskinka behövs nästan inget salt alls.
    6. Tillsätt riven ost och skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.
    7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Lyckas med julskinkan
    Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben