Oxfilé Africana

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Varianter av garnityret Africana ser man ju ofta men jag vill nog påstå att denna rätt, en klassiker i Göteborg på 70-talet, är originalet och var en variant som serverades på "finkrogen"

Ingredienser

  • 600 gram oxfile, använd svansen eller huvudet på filén
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Peppar
  • Currysås
  • ½ finhackad gul lök
  • 1/4 grönt finhackat äpple
  • 1 tsk currypulver (eller pasta)
  • 1 dl kalvbuljong (färdig eller tärning)
  • 1 msk mango chutney
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 klick smör
  • Tillbehör
  • Mango chutney
  • Banan
  • Jordnötter
  • Mandarinklyftor
  • Instruktioner

    1. Till såsen fräser du löken, äpplet och curryn. Både äpplet och löken skall smälta samman (om man vill fuska lite så kan man pudra med lite mjöl för att få såsen lite tjockare och slippa koka ned den så mycket). Slå i buljong, chutney och grädde och koka ihop till lagom tjocklek. Slå såsen i en mixer och tillsätt smörklicken, mixa till den blir slät.
    2. Stek oxfilébitarna snabbt i en het panna.
    3. Lägg upp oxfilébitarna på ett serveringsfat. Häll currysåsen över, pudra lite med currypulver ovanpå.
    4. Tillbehören kan du antingen lägga i små snygga högar direkt på severingsfatet om detta är stort nog, annars serveras de i skålar bredvid och tillsammans med kokt ris.
    5. Tips när du smaksätter stekt kött - använd svartpeppar från kvarnen och vanligt salt är ofta bättre än gourmetsalt om detta är grovt.

    Liknande recept

    3.5
    30 min
    2
    1

    Kommentarer (1)

    ropchop 7 september 2009

    Bonngött. Tack ska du ha.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben