Oxfilé med bakad tomat och chokladsås

Serverar: 10 portioner

Riktig lyxmat! Mycket smakrikt!

Ingredienser

  • 1 1/4 kg oxfilé
  • 5 tomater
  • 1 tsk Dansukker Råsocker Strö
  • salt
  • peppar
  • smör, margarin eller olja till stekning
  • Sås
  • 2 gula lökar
  • 3 dl rödvin
  • 1/2-1 dl Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk mörk oxfond
  • 2 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • 100 g mörk choklad 70% kakaohalt
  • 3-4 tsk potatismjöl
  • salt
  • peppar
  • Grönsaker
  • 500 g potatis
  • 500 g morötter
  • 500 g palsternacka
  • 500 g rödlök
  • 500 g svamp, valfri sort
  • smör, margarin eller olja till stekning
  • 1 msk Farinsocker
  • salt
  • peppar
  • persilja
  • Instruktioner

    1. Skala grönsakerna och rensa svampen. Skär löken i klyftor de övriga grönsakerna i tärningar. Stek potatis, palsternacka och morötter precis färdiga i matfett i en stekpanna. Tag upp. Stek därefter lök och svamp. Blanda samman samtliga grönsaker och smaka av med farinsocker, salt och peppar. Ställ åt sidan och värm dem precis innan serveringen. Strö över klippt persilja vid serveringen.
    2. Skölj tomaterna och halvera dem. Ställ dem på ett ugnssäkert fat. Krydda dem med råsocker, salt och peppar. Baka i ca 1 timme i 100° varm ugn.
    3. Bryn oxfilén i matfett. Salta och peppra. Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 200° i ca 15 minuter, innertemperaturen bör vara 55-60°.
    4. Fräs löken till såsen i matfett i en kastrull. Tillsätt vin, muscovadoråsocker, vatten, fond och kryddor och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.
    5. Skiva oxfilén och servera den med de bakade tomaterna, såsen samt grönsaksblandningen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    christincarlsson 6 januari 2011

    Tyvärr inget jag kommer göra igen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben