Oxfilé med kryddsmör

Serverar: 4 portioner

Kött för finsmakare! Smakar som en dröm - välstekt, lätt kryddat och serverat med ett smakrikt kryddsmör.

Ingredienser

  • 4 tournedos (oxfilé à 125-150 g, ca 2 cm tjocka)
  • 1 msk hela pepparkorn
  • 2 msk smör eller margarin
  • Salt
  • Kryddsmör
  • 2 kvistar basilika
  • 2 kvistar dill
  • 2 kvistar dragon
  • 2 kvistar persilja
  • 4 salviablad
  • 1 shalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 60 g rumstempererat smör eller margarin
  • Instruktioner

    1. Putsa och torka av köttet. Stöt pepparn grovt i en mortel och gnid in filéerna med den.
    2. Ansa örtkryddorna och hacka dem fint. Finhacka shalottenlöken och pressa vitlöken. Blanda sedan matfettet med vitlöken, lökhackat och örtkryddorna.
    3. Forma blandningen till en rulle på ett smörpapper. Ett festligt alternativ är att lägga smöret i en spritspåse och spritsa ut små rosor på ett folieark. Låt kryddsmöret stelna i kylskåpet.
    4. Bryn matfettet och stek sedan filéerna 3-5 minuter på var sida, beroende på grad av genomstekning. En 2 cm tjock oxfile är 2-2½ minut mycket blodig. Köttet känns alldeles mjukt vid tryck med gaffel. 2½-3 minuter blodig. Köttet är något fastare ute vid kanterna. 3-4½ minut genomstekt. Köttet känns helt fast och oelastiskt. Salta lätt.
    5. Lägg upp köttet på varma tallrikar och garnera med spritsade rosor eller skivat kryddsmör.
    6. Råstekt potatis och smörkokt broccoli är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben