Oxfilé med örttäcke

Serverar: 8 portioner

Mör oxfilé som bakas med ett kryddigt örttäcke blir en kulinarisk upplevelse som dina gäster kommer att minnas under lång tid.

Ingredienser

  • 1,2 kg nötfilé, mittbiten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor knippa timjan, ca 1 dl
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • Grovt salt
  • Garnering
  • Timjankvistar
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Putsa filén fri från senor och fett. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i spetsiga bitar eller stift. Späcka filén med vitlöksstiften.
    2. Skölj och skaka timjankvistarna torra. Repa av bladen och hacka dem fint. Rör samman senap, timjan och svartpeppar och stryk krämen jämnt över filén.
    3. Stick in köttermometern på det tjockaste stället i filén. Lägg köttet på ett stekgaller i en ugnsform och skjut in den i den heta ugnen. Ugnsstek filén tills termometern visar 55 grader, ca 45 minuter (då är köttet rosa i mitten)
    4. Ta ut filén ur ugnen och lägg den på en trancherbräda med uppsamlingsskåra för köttsaft, ta bort termometern. Täck filén med aluminiumfolie och låt den vila ca 15 minuter. Skär köttet i skivor. Garnera med timjankvistar och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben