Mario i Turin bjöd på Oxfilé woronoff, en mycket deliciös, raffinerad och aromatisk rätt. Ingen smalmat precis, men som tilltalar alla köttälskare.
Ingredienser
4 skivor oxfilé, ca 200 g styck
80 g smör
½ dl cognac
3 dl grädde
2 msk mjöl
1 kvist färsk rosmarin
4 msk söt senap
2 droppar tabasco
1 msk worcestershiresås
Till garnering
4 kantskurna skivor vitt bröd lika stora som oxfiléskivorna
1-2 msk hackad gräslök
4 små kvistar rosmarin
Några fina blad från persilja
Instruktioner
- Vänd filébitarna i mjölet. Smält smör i en stekpanna, lägg i filéskivorna tillsammans med rosmarinkvisten, stek dem ca 2-4 min på varje sida på medelvärme, tills de har fått en fin skorpa på varje sida, ta bort rosmarinkvisten från stekpannan, salta och peppra köttet.
- Värm cognacen i en liten gryta, när cognacen är nära kokpunkt, häller man över den på filéerna, luta pannan något och tänd på, försiktigt så att man inte bränner sig, ha ett lock i närheten för att eventuellt kväva lågorna.
- O.B.S Flambera aldrig under påslagen fläkt.
- Vänta tills lågorna slocknar själv (brukar slockna efter några sekunder). Låt det småkoka några minuter tills skyn har kokat ihop. Ta upp köttet och lägg dem på det kantskurna brödskivorna, antingen på varm uppläggnings fat, eller på varma tallrikar, varhåll i ugn, tills såsen är klar.
- I samma stekpanna som man flamberade i, häller
man i worcestershiresås, grädde, senap och
tabasco, smaka av med salt. Låt såsen småkoka
tills den reduceras och blivit krämig. Fördela såsen
på oxfilébitarna, decorera med grässlök, persilja och de små rosmarinkvistar.
- Serveras med en krämig vitlökdofftande potarisgratäng, eller hasselbackspotatis och grönsaker till.
- Smaklig måltid!
Liknande recept
Kommentarer (8)
gott
Fantastiskt! Enligt gästerna något av det godaste de ätit. Trots att det kändes som väldigt lyxig mat tog det ändå inte mer än en timme att laga. Om man använder väldigt söt senap kan man vilja vara lite försiktig med senapsmängden. Tusen tack för detta underbara recept!
Men ojojoj! Detta ska testas på syster och svåger snarast! /Nettan
detta var så gott! Men jag blev ett ögonbryn fattigare... :) Det lär väl växa ut till nästa gång jag gör den!
Den var verkligen en femette!
oj så gott !
Så guda gott en riktig femetta:)
Låter gott. Struntar man i brödet blir det ju smalmat :) Knappt en kolhydrat så långt man kan se.