Oxfilémedaljonger med ljuvlig örtagårdssås

Serverar: 4 portioner

Ljuvligt gott och mycket lätt att göra! Stek oxfiléen efter eget tycke och smak! Här kommer ett gammalt kock-knep för dig som vill veta hur väl stekt din oxfilé är: Känns det som när du trycker på din kind -- Blodig Känns det som när du trycker på din nästipp - Medium Känns det som när du trycker på din panna - Genomstekt

Ingredienser

  • 8 skivor oxfilé a’ 160 g
  • Smör
  • 3 schalottenlökar, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1-1½ tsk fransk senap
  • 2 dl vatten
  • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-1 ½ dl finhackade örter (dill, timjan, persilja och gräslök)
  • Salt
  • Vitpeppar, nymalen
  • Instruktioner

    1. Fräs schalottenlök och vitlök lätt i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt senap, vatten, kalvfond och grädde. Koka ihop såsen till lagom tjock konsistens. Smaka av såsen med salt och nymalen vitpeppar. Ställ såsen åt sidan. Precis innan servering så blandar man ner örterna i såsen.
    2. Hetta upp pannan och klicka i smör. Vid för låg värme blir köttet blir mer kokt än stekt. Lägg i oxfiléerna då stekfettet tystnat. Täck inte mer än 2/3 av pannans yta. Stek oxfilén, salta och peppra. Bryn köttet på båda sidor. Sänk sedan värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas 2-3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.
    3. Servera gärna bakad potatis eller klyftpotatis samt nykokta grönsaker till denna goda rätt. Smaklig Måltid

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    MosterNettan 31 maj 2009

    Detta enkla recept ska jag testa snarast! /Nettan

    Bubbelbumman 31 juli 2009

    Låter sååå gott!! Måste testa det snart =)

    masken678 2 januari 2010

    Mycket god och lättlagad sås! Att rekommendera!!

    Bubbelbumman 27 december 2011

    Underbart god är såsen, den ska vi göra i år igen nu på Nyår, blir 3:e året i rad nu =) Mumma!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben