Päron- och valnötsmuffins med kolasås

Serverar: 12 portioner

De här lätt kryddade frukt- och nötmuffinsen med kolasås blir en underbar dessert eller något lite extra till kaffet.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2½ dl strösocker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 1 3/4 dl gräddfil
  • 175 g smält smör
  • 3 konserverade päronhalvor, avrunna och tärnade
  • 65 g grovt hackade valnötter
  • Kolasås
  • 2½ dl mörkt farinsocker
  • 125 g smör
  • 4 msk vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Förvärm ugnen till 200º. Smöra eller placera pappersformar i en muffinsplåt med 12 fördjupningar.
    2. Gör muffinsen genom att blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker, salt, kanel och kardemumma i en stor skål.
    3. Vispa i en annan skål samman ägg, gräddfil och smält smör. Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna tillsammans med päronen och rör om lätt tills allt precis blandats.
    4. Fördela smeten jämnt i den förberedda plåten. Grädda i ca 18 min eller tills muffinsen rest sig och blivit gyllengula. Låt dem svalna i plåten i 10 min, stjälp sedan upp dem på galler. Servera muffinsen varma med kolasås ringlad på toppen.
    5. Gör under tiden kolasåsen genom att värma upp farinsocker och smör i en kastrull över låg värme under omrörning tills smöret smält och sockret löst sig, se dock till att det inte kokar. Ta bort från värmen och tillsätt grädden. Blanda väl och håll varmt.
    6. Mums!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben