Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelse.
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl (180 g)
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning
500 g färskpotatis
2 purjolökar
1 msk smör
1 brk ansjovisfiléer (125 g)
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl riven lagrad ost, t ex prästost
Instruktioner
Hacka samman mjölet och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Täck med plastfolie och låt den vila i kylskåpet minst 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den har mjuknat. Låt anjovisen rinna av.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.