Panforte från Siena

Serverar: 50 portioner

Det här medeltida receptet kommer från Italien. Panforte betyder starkt bröd, vilket syftar på att det innehåller bland annat kryddor som vitpeppar och ingefära.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 500 g honung
  • 3 dl strösocker
  • 200 g torkade fikon
  • 200 g torkade aprikoser
  • 100 g inlagd ingefära
  • 500 g valnötter eller skållade mandlar
  • 100 g russin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ dl kakao
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • Garnering
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta över vattenbad på spisen. Var noggrann med att inget vatten rinner ner i chokladmassan. Låt chokladen smälta långsamt, låt den sedan svalna.
    2. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm och låt sockret smälta.
    3. Låt sockermassan koka ca 15 minuter. Sockermassan är färdig då du kan göra ett mjukt kulprov. När man gör den här typen av bakverk eller konfekt så är det bra att ha en digital termometer till hands. Sockersirapen brukar vara färdig vid 112-115 grader. Ett mjukt kulprov kallas det när sockermassan kan formas till en mjuk kula då man droppar ner lite massa i kallt vatten. När kulan håller formen vid lätt tryck kallas det för hårt kulprov.
    4. Rör ner chokladen i sockersirapen, blanda väl. Häll allt i en ren, stor bunke.
    5. Hacka fikon och aprikoser. Dela den inlagda ingefäran i mindre bitar. Rör ner nötter, torkad frukt, inlagd ingefära och russin. Tillsätt mjöl, kakao, kanel, mald ingefära och vitpeppar. Rör runt i den tunga smeten och blanda allt väl.
    6. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda kakan ca 30 minuter. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Pudra med lite florsocker vid servering.

    Liknande recept

    30 min
    20-25

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben