Pankogratinerad torsk med örter, citron och parmesan

Serverar: 4 portioner

Snabb, fräsch vardagsfisk med örter, citron och frasigt pankotäcke. Med mos & grönt blir det toppen!

Ingredienser

  • 4 torskfiléer (jag hade styckfrysta ryggfiléer)
  • Salt
  • Örtkräm
  • 1 dl tjock yoghurt, crème fraiche eller liknande
  • 0.75 dl parmesan, riven
  • 1 citron, rivet skal + några droppar citronsaft (spara resten till servering)
  • 1-2 msk frusen basilika el smaka dig fram med andra örter du har hemma
  • 1 tsk örtagårdskrydda el annan örtkrydda
  • Salt
  • Peppar
  • 1-2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • Frastäcke
  • 1.5 dl panko eller ströbröd
  • Olja att ringla över fisken och i formen
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Salta lätt på fisken medan du förbereder krämen.
    2. Blanda yoghurt med riven parmesan. Riv skalet av citronen och rör i tillsammans med ett par droppar saft. Rör ner örterna, salt och peppar och smaka av. Riv till sist i vitlöken.
    3. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (fukta händerna, krama pappret och forma om det är ostyrigt). Lägg i fisken med lite mellanrum och torka den. Bred ut krämen över fisken, även på sidorna. Häll över panko och tryck fast den runt om som en panering.
    4. Ringla olja över fisken (så bränner inte pankon). Gratinera i 12-15 min beroende på storlek. Sätt på grillen de sista två minuterna om fisken inte fått fin färg – passa noga. Servera med potatis (mos är gott), grönsaker och citronklyftor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    walterego 29 juli 2016

    Den här paneringen verkar superb. Funkar till vilken vitfisk som helst. Provar att slänga ut reven i helgen. Kanske blir det en Pangasius eller nåt på kroken? Mest troligt 300 g frusen torskfilé i paket. Måste prova Din panering!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben