Pappas Senap

Serverar: 1-10 portioner

Tid: 2 timmar

Även kallad Docentens Dundersenap. Min far vann pris med detta recept i en Colmans senapspulvertävling på 50-talet (jag vill minnas att han fick en réchaudpanna i koppar i pris...)

Ingredienser

  • 2 delar Colmans senapspulver (kolla att det är färskt...)
  • 2 delar vanlig svensk ljus senap
  • 2 delar rödvinsvinäger, ev. med dragonsmak
  • 2 delar strösocker (kan delvis ersättas med ljus sirap)
  • 1 del solrosfrö- eller majsolja - smakneutral olja
  • 1 - 2 delar vatten
  • Eventuellt några teskedar mortelkrossade senapsfrön
  • Instruktioner

    1. Bilden visar en Rhôde Islandsås gjord på Pappas Senap...
    2. Receptet är ett basrecept, och såsen kan ligga till grund för en massa andra såser och rätter - jag kompletterar efterhand. Gör gärna dubbel sats - jag gör 5-10 l en gång per år och har att ge bort.
    3. Blanda alla ingredienserna helst i en hushållsassistent , annars i en stor matmixer.
    4. Kör i omgångar 10 - 15 minuter.
    5. Låt vila några timmar.
    6. Kör igen.
    7. Sila ned den färdiga såsen i täta glasburkar med lock.
    8. Såsbasen används i grillmarinader, alla slags senapssåser (recept kommer), olika maträtter som Halstrade havskräftor eller Råbiff Zermatt (recept kommer), oftast förtunnad med mer olja, crème fraîche, eller som bas i äkta mayonnaise som får lite sting då.
    9. Såsen är koncentrerad och blandas efterhand ut med mera olja. Den är dessutom mycket frän de första två veckorna och bör stå till sig. Smaken försvagas allteftersom efter ett år.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben