Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås

Serverar: 8 portioner

Mycket uppskattad nyårsrätt som även går hem på andra fester än nyår.

Ingredienser

  • 1.2 kg oxfilé
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 msk margarin eller smör
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmald svartpeppar
  • Svampkräm
  • 3 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 200 g svamp t.ex Karl Johan, trattkantareller, champinjoner
  • 1 msk margarin eller smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk soja (kinesisk)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk margarin eller smör
  • 3 msk socker
  • 1-2 krm grovmald svartpeppar
  • 4 dl vatten
  • 1 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk soja
  • 2-3 msk maizenaredning för mörka såser
  • Instruktioner

    1. Börja med svampkrämen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i matfettet i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
    2. Vispa crème fraichen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd ner svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
    3. Skala och finhacka löken till såsen. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
    4. Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
    5. Vispa i maizenaredningen och låt koka 1 min. Rör i resterande matfett.
    6. Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runt om köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
    7. Ställ köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen i 225°C, 10-15 min beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det.
    8. Servera oxfilén toppad med svampkräm, med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    anna15 14 december 2009

    Hej! Det var denna oxfilén jag pratade om...

    annamart 1 januari 2010

    Åt svampkrämen och balsamvinägersåsen till helstekt älgkalventrecôte och ugnsbakade potatishalvor. Var verkligen hur gott som helst, en av de godaste rätter vi gjort! Tack för receptet!

    Norrboda3902 11 januari 2014

    Har bjudit på denna rätt vid ett antal gånger. Svampkrämen och balsamvinägersåsen är otroligt god. Har vid ett tillfälle bytt ut oxfilén och parmaskinkan mot helstekt fläskytterfilé och knaperstekt bacon. Detta är ett av de godaste rätter som vi har gjort. Har fått väldigt mycket beröm vid samtliga tillfällen som vi bjudit på detta. Tack så otroligt mycket för receptet!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben