Påskpaj med lammfärs och fetaost

Serverar: 6 portioner

Det går att byta ut lammfärsen mot annan typ av färs, men lamm passar särskilt bra till timjan och basilika

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 100 g mjukt smör
  • 1 äggula
  • 1 msk olja
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 stor gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk grovkrossad vitpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 400 g lammfärs
  • 4-5 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 1 pkt fryst broccoli à 250 g
  • 175-200 g fårost
  • Äggstanning
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1 ½ dl kaffegrädde eller mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka färsk basilika
  • Tillbehör
  • Grönsallad
  • Svarta och gröna oliver
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i matberedare och kör hastigt tills du fått en smidig pajdeg. Tryck ut degen väl till ett jämntjockt lager i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    3. Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs dem lätt i olja med kryddorna utan att det får färg. Tillsätt lammfärsen och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter, salta och rör om väl.
    4. Fördela lammfärsröran i pajskalet. Dela körsbärstomaterna i halvor, skär broccolin i bitar samt fårosten i kuber. Fördela allt över färsröran.
    5. Till äggstanningen, vispa ihop äggen med gräddfil och grädde/mjölk. Smaksätt med salt och grovhackade basilikablad, blanda väl. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och ställ in formen i mitten av ugnen för gräddning.
    6. Grädda pajen i 50-60 minuter, kontrollera färgen när 1/3 av tiden återstår (täck ev med löst liggande folie). Pajen är färdig när äggstanningen har stelnat. Kontrollera konsistensen med exempelvis en tändsticka.
    7. Låt pajen stå en stund efter gräddningen så att smaken "sätter sig".
    8. Servera med sallad, gröna och svarta oliver och gärna grekisk yoghurt, gräddfil eller varför inte tzatziki till.

    Liknande recept

    45 min
    5-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben