Påskpaj med lammfärs och fetaost
Det går att byta ut lammfärsen mot annan typ av färs, men lamm passar särskilt bra till timjan och basilika
Ingredienser
Pajdeg
3 ½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
½ tsk grovkrossad vitpeppar
1 tsk timjan
400 g lammfärs
4-5 msk tomatpuré
1 tsk salt
150 g körsbärstomater
1 pkt fryst broccoli à 250 g
175-200 g fårost
Äggstanning
4 ägg
2 dl gräddfil
1 ½ dl kaffegrädde eller mjölk
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
Tillbehör
Grönsallad
Svarta och gröna oliver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i matberedare och kör hastigt tills du fått en smidig pajdeg. Tryck ut degen väl till ett jämntjockt lager i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs dem lätt i olja med kryddorna utan att det får färg. Tillsätt lammfärsen och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter, salta och rör om väl.
- Fördela lammfärsröran i pajskalet. Dela körsbärstomaterna i halvor, skär broccolin i bitar samt fårosten i kuber. Fördela allt över färsröran.
- Till äggstanningen, vispa ihop äggen med gräddfil och grädde/mjölk. Smaksätt med salt och grovhackade basilikablad, blanda väl. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och ställ in formen i mitten av ugnen för gräddning.
- Grädda pajen i 50-60 minuter, kontrollera färgen när 1/3 av tiden återstår (täck ev med löst liggande folie). Pajen är färdig när äggstanningen har stelnat. Kontrollera konsistensen med exempelvis en tändsticka.
- Låt pajen stå en stund efter gräddningen så att smaken "sätter sig".
- Servera med sallad, gröna och svarta oliver och gärna grekisk yoghurt, gräddfil eller varför inte tzatziki till.
Liknande recept
Kommentarer (0)