Pasta- och färsgratäng

Serverar: 4 portioner

En lyckad kombination. Här trängs pasta och mustig köttfärssås under ett tjockt täcke av bechamelsås och ost.

Ingredienser

  • 500 g blandfärs eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl torrt vitt vin eller köttbuljong
  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad eller färsk oregano
  • Salt
  • Peppar
  • 250 g pasta, helst färsk
  • Bechamelsås
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • 2 krm riven muskot
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 3 dl riven stark ost
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en panna och låt löken mjukna. Öka värmen och bryn färsen. Tillsätt vin eller buljong, tomater, oregano, salt och peppar. Låt puttra ca 30 minuter, gärna längre, ju längre det puttrar ihop desto godare.
    2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Smält smöret till såsen i en kastrull, strö över mjöl och rör om. Tillsätt mjölk under omrörning och låt koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar, muskot, citronsaft och hälften av den rivna osten.
    4. Smörj en eldfast form och varva färs och pasta. Avsluta med såsen. Själv brukar jag göra extra mycket sås och även varva med såsen och inte bara ha sås på översta lagret. Strö över resten av osten och tillaga ca 30 minuter mitt i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    pistolero2 18 oktober 2009

    Jättegott ! Tack för receptet. Men jag hackade även i kassler att blanda med köttfärsen,fyllde på med massor av grovt hackade,färska champinjoner, och tog 3 vitlöksklyftor istället för 1 och bytte slutligen ut det vita vinet mot ett rött och struntade i muskoten och citronsaften.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben