Färsgratäng med mostoppar

Serverar: 4 portioner

Så himlans gott!

Ingredienser

  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 msk smör
  • 400 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 msk vetemjöl
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk pizzakrydda eller oregano, basilika el timjan
  • 1 msk Worcestersås eller HP-sås
  • Mos
  • 5 potatisar, i bitar
  • 1 stor morot, i bitar
  • 1 palsternacka, i bitar
  • 2 tsk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • Dekoration
  • 1 msk persilja, hackad
  • Instruktioner

    1. Fräs löken i smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek den smulig. Strö över salt, peppar och vetemjöl. Tillsätt tomatpuré och vatten. Rör om och låt koka 5 minuter. Smaksätt med örtkryddor och Worcester- eller HP-sås. Lägg köttfärsröran i en ugnssäker form.
    2. Koka skalade och skurna potatisar och rotfrukter riktigt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatis och rotfrukter. Tillsätt smör, mjölk och äggula. Smaka av med salt och peppar.
    3. Spritsa moset i toppar över köttfärsröran. Gratinera i mitt i ugnen, ca 20 minuter. Strö över persilja. Servera med sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (7)

    zonale 25 september 2008

    Lättlagat och gott. Hade ingen palsternacka så jag tog mer morot i stället.

    asma 8 januari 2009

    Rätten blev till middag igår och alla uppskattade din variant på "cottage" paj. Jag hittade ingen ungstemperatur i receptet, men 200 grader blev bra.

    MammaIrene 26 januari 2009

    Jodå, det var gott, men lite lös i konsistensen tycker nog jag... Barnen tyckte det var jättegott! Jag hade lagt i finhackad paprika, finrivna morötter, majs och champinjoner också (gillar grönsaker....) Jag ger det en 4:a

    ullis007 19 mars 2009

    Jättegott! Jag tillsatte bönor och lite extra HP-sås. Gillades både av oss föräldrar och av 1-åringen.

    lindakh 1 februari 2010

    gott och snabblagat

    tuppsan 10 oktober 2010

    Hej din Färsgratäng med mostoppar blev vår middag i dag...jätte gott. Tackar

    tuppsan 10 oktober 2010

    en bild kanske på hur det såg ut

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben