Pecan- och kolakaka

En ljuvlig kaka för nötälskare. En hållbar kaka och ganska mäktig, räcker därför till många.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • Knappt 6 3/4 dl vetemjöl, 400 g
  • 200 g smör
  • Knappt 2 ½ dl florsocker, 130 g
  • 1 äggula
  • 4 msk mjölk
  • Fyllning
  • 300 g cashewnötter och pecannötter
  • 200 g mandelmassa
  • 3/4 dl mjölk
  • 3 ½ dl socker
  • 1 3/4 dl grädde
  • Pensling
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Hacka samman mjöl, smör och florsocker till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och mjölken och arbeta samman till en smidig deg. Låt vila i kylen ca 1 timme.
    3. Smörj och mjöla en pajform med löstagbar kant. Klä formen med hälften av degen. Lägg nötterna i pajskalet.
    4. Riv mandelmassan och blanda med mjölken. Smält sockret till karamell i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp grädden och häll försiktigt ner den i karamellen. Rör ner den rivna mandelmassan och slå blandningen över nötterna.
    5. Pensla kanterna med äggula. Kavla ut resten av degen och lägg som lock över fyllningen. Gör små lufthål i locket.
    6. Baka pajen i ca 20 minuter. Låt svalna. Servera i tunna bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben