Pekannötsrutor i liten långpanna
Serverar: 15-20 portioner
Amerikanskt recept. Till stor långpanna, 30 x 40 cm, räkna med 3 x denna satsen.
Ingredienser
Smuldeg
130 g mjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
4 msk mjukt smör
70 g ljust muscovadosocker
25 g fint hackade pekannöter
Pekannötsfyllning
2 stora ägg
55 g ljust muscovadosocker
180 ml mörk sirap
2 msk mjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljextrakt
75 g hackade pekannötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180º. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
- Börja med att göra smuldegen: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, ca 2-3 min. Tillsätt vaniljextrakt och vispa väl. Rör i mjölblandningen, degblandningen ska nu likna grovt mjöl. Rör nu i de hackade pekannötterna. (Denna blandning kommer att se ut som smulor. Det kommer inte att vara en sammanhållande deg.)
- Tryck ut degmassan i formen och grädda bottnen i ca 10 min eller tills den har fått en gyllenbrun färg. Ta ut formen från ugnen och låt kakbottnen svalna medan du gör fyllningen.
- Vispa äggen skummiga. Tillsätt mjöl, socker, sirap, salt och vaniljextrakt. Vispa så att allt blir väl blandat. Häll fyllningen över den förgräddade bottnen. Strö hackade pekannötter över fyllningen och grädda kakan i 25-30 min, eller tills kakan är fast och gyllenbrun.
- Låt svalna i formen och skär sedan upp kakan i rutor.
- Ät och njut!
Liknande recept
Kommentarer (2)
Hur mycket bakpulver respektive vaniljextrakt ska det vara i smuldegen? Kan man byta ut vaniljextraktet mot vaniljsocker?
wow dom ska testas i helgen :)