Pepparbiff med potatiskaka och Västerbottens- och persiljesmör

Serverar: 4 portioner

En lyxig men snabblagad rätt med goda smakkombinationer.

Ingredienser

  • 4 skivor biff
  • 2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk mortlad grönpeppar
  • ½ tsk mortlad kryddpeppar
  • 1 tsk salt
  • Västerbottens- och persiljesmör
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk finhackad persilja
  • ½ dl finriven Västerbottensost
  • Potatiskakor
  • 6 mellanstora potatisar
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • ½ purjolök
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Blanda pepparsorterna med saltet. Gnid in köttskivorna med kryddblandningen. Låt vila medan du gör kryddsmör och potatiskakor.
    2. Kryddsmör: Blanda smör, persilja och riven ost. Klicka ut på plastfolie och rulla ihop till en tajt rulle. Lägg i frysen fram till servering.
    3. Potatiskakor: Sätt ugnen på 190 grader.
    4. Skala och skiva potatisarna mycket tunt. Strimla den vita delen av purjolöken. Häll lite olivolja i bottnen på 6 ugnsfasta portionsformar. Varva ost, skivad potatis och purjolök i formarna. Börja med osten. Upprepa tills det nästan svämmar över (det sjunker ihop i ugnen). Toppa med salt och peppar och häll 2-3 msk grädde i varje form. Gratinera i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Lägg gärna lite folie över formen, men ta bort de sista 10 minuterna så att osten får fin färg.
    5. Stek eller grilla köttet och servera med tillbehören.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben