Pepparkaksbakelser med lingonmousse

Serverar: 15-20 portioner

En len mousse med lingon ger extra julsmak till pepparkaksbakelsen.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 st ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl socker
  • 2 dl yoghurt, 10%
  • 2 tsk bakpulver
  • Ca 20 g pepparkakskryddor
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl lingon, frysta eller färska
  • Lingonmousse
  • 2 dl lingon, frysta eller färska
  • ½ dl socker
  • 100 g vit choklad, grovhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl yoghurt, 10 %
  • Garnering
  • 1 dl lingon, frysta eller färska
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.
    2. Smält smöret. Vispa ägg och sockersorterna pösigt. Häll i det smälta smöret och yoghurten i äggsmeten. Vispa ihop till en slät smet. Blanda bakpulver och pepparkakskryddor med mjölet. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd ihop till en smidig smet. Vänd försiktigt ner lingonen i smeten. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt den svalna.
    3. Lingonmousse:
    4. Blanda lingon med socker i en kastrull. Låt det koka i 2-3 minuter, tills allt socker smält. Ta av kastrullen från plattan, rör i chokladen och låt den smälta ner. Låt blandningen svalna. Vispa grädden och vänd ner yoghurten i den. Vänd ner gräddblandningen i lingon- och chokladblandningen, lite i taget. Låt moussen stå kallt i minst 4 timmar.
    5. Ta ut rundar, ca 5 cm i diameter, från kakan eller skär rutor av den. Spritsa mousse på rundlarna och dekorera dem med lingon.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben