Serverar: 20-25 portioner
En ljuvlig och väldigt julig liten pralin som blir extra söt om man stansar ut den med pepparkaksformar.
Ljuvliga och juliga godsaker av Johanna Westman - perfekt för både stora och små.
Receptet är från hennes bok Julgodis!
Ingredienser
300 g mjölkchoklad av fin kvalitet
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1/2 msk finstött kardemumma
1/2 vaniljstång
1 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk ingefära
150 g mjölkchoklad eller ljus choklad till dopping
Pepparkaksformar av den minsta sorten
Instruktioner
- Finhacka chokladen. Dela smöret i mindre bitar och lägg smör och choklad i en bunke.
- Häll grädde och honung i en liten tjockbottnad kastrull.
Lägg i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära.
Skär upp vaniljstången på längden och lägg i den.
- Koka upp grädden. Ta ur vaniljstången och häll grädden över chokladen och rör ihop till en slät smet.
- Lägg på plastfolie och låt den svalna i rumsvärme tills den stelnat.
- Gör klickar med en sked eller använd en sprits och spritsa ut lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kylen att stelna.
- Ta ut chokladklickarna. Täck händerna med kakao och rulla klickarna till runda kulor. Låt dem stå i rumstemperatur i ca en timme för att torka.
- Smält chokladen till doppingen i vattenbad.
Låt den svalna lite. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen, använd gärna en gaffel till hjälp. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp kulorna på en tallrik.
- Istället för att rulla tryffeln till bollar kan man hälla den i en form täckt med bakplåtspapper. Sedan kan man stansa ut tryffeln i olika formar med hjälp av små pepparkaksformar.
- Låt dem stå i rumstemperatur i en timme för att torka och doppa sedan i smält choklad. Låt dem stelna.
- Garnera gärna med pepparkakskristyr!
Blanda florsocker med lite vatten och lägg i en platspåse. Klipp av ett hörn av påsen och använd som sprits.
Spritsa pralinerna som pepparkakor.
- Förvara svalt eller i kylskåp.
Liknande recept
Kommentarer (0)