Persisk lammgryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 50 minuter

Varm kryddig maträtt utan att vara "för" stark

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 krm mald kanel
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 3 tsk paprikapulver
  • 800 g urbenad lammstek
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kikärtor (410g)
  • Tillbehör
  • 4 dl långkorningt ris
  • ½ tsk salt
  • 1 påse saffran
  • 1 granatäpple
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • ½ dl hackad mynta
  • 1 tsk pressad citron
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg det i en skål och riv ner apelsinskal. Blanda ner kummin, koriander, kardemumma, kanel, peppar och paprikapulver.
    2. Skär köttet i ca: 2 cm stora bitar. Hetta upp olja i en gryta och lägg i köttbitarna. Bryn på hög värme ca: 3 minuter. Blanda om så att bitarna får färg runt om. Häll ner lök och krddblandningen i grytan. Sänk till medelvärme och stek allt under omrörning ca: 3 minuter.
    3. Tillsätt vatten, smula ner buljongtärningar och blanda ner salt. Lägg på locket och låt grytan koka ca: 45 minuter. Häll av kikärtorna i en sil och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av och blanda ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.
    4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet, blanda ner saffran i kokvattnet. Blanda yoghurt med finhackade myntablad och pressa ner lite citronsaft.
    5. Servera grytan med saffransris, yoghurtsås, citronklyfta och granatåppelkärnor strödda över rätten.

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben