Persisk vegetarisk gryta

Serverar: 6 portioner

God och mustig vegogryta med vintergrönsaker, aprikoser, tranbär, saffran och pärlcouscous som dessutom blir väldigt vacker. Som pricken över i strös myntablad och rostade mandelspån över vid serveringen. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Grytan går väldigt fort att göra!

Ingredienser

  • 200 g pärlcouscous, (stora couscous)
  • 75 g torkade tranbär
  • 1 rotselleri, ca 500 g
  • 1 stor morot
  • 2 rödlökar
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk stötta korianderfrön
  • 2 tsk stött spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • 100 g torkade aprikoser
  • ½ krm saffran
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 liten aubergine, 200 g
  • 1 liten butternutsquash
  • Saft av 1 citron
  • 1 kruka mynta
  • 30 g rostade mandelspån
  • Instruktioner

    1. Blanda couscous med tranbär. Täck med 1 liter kokande vatten och låt stå i 20 minuter. Häll sedan av vätskan. Skala rotselleri och morot och skär i tärningar. Hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna i 1 cm tjocka bitar. Fräs rotselleri, morot, lök och selleristjälkar i en gryta i olja ca 5 minuter.
    2. Tillsätt kryddorna och aprikoserna och fräs ytterligare några minuter. Blanda saffran med 1 liter kokande vatten och buljongtärning. Häll det sedan i grytan och låt sjuda ca 10 minuter.
    3. Skär auberginen i bitar. Skala butternutsquashen och skär 2 cm stora tärningar. Blanda ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Tillsätt couscousen och koka 5 minuter tills allt är riktigt varmt.
    4. Garnera med myntablad och rostade mandelspån och servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben