Piggvaren blir saftig och god när den försiktigt ugnsbakas i 100 grader. Beställ odlad piggvar av din fiskhandlare.
Ingredienser
Ca 1 ½ kg hel piggvar (odlad)
1 kg färsk potatis
200 g smör
1 lime, skal och saft
½ tsk salt
1 krm nymald vit- eller svartpeppar
1 knippe dill
Instruktioner
Sätt ugnen på 100 grader. Täck botten på en långpanna med aluminiumfolie.
Skölj och torka av fisken och baka den mitt i ugnen i 40-60 min beroende på om fisken är hel eller i portionsbitar. Innertemperaturen ska vara 55-58 grader.
Skrapa och koka potatisen under tiden.
Bryn smöret starx före serveringen i en kastrull tills den får gyllenbrun färg och en svagt nötaktig doft. Tillsätt limeskal och limesaft. Smaka av med salt och peppar.
Servera fisken med nykokt potatis och brynt smör och garnera med dill.