Pistasch- och vaniljbullar

Serverar: 40 portioner

Kanske man kan diskutera stavningen på pistage/pistasch, men smaken är odiskutabel!!! Ur Allers nr 12/11.

Ingredienser

  • 5 dl Gammaldags mjölk, 3,8-4,5%
  • 50 g jäst för söta degar
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl socker
  • 1 ägg
  • Ca 14 dl vetemjöl
  • 150 g rumstempererat smör
  • Fyllning
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensling och garnering
  • 50 g pistaschmandel
  • 1 ägg
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och rör ihop till en deg. Skär smöret i kuber och arbeta in dem, en i taget. Arbeta degen smidig. Den ska släppa från bunkens kanter.
    2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 45 minuter.
    3. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Sätt ugnen på 250°.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den och kavla ut till en rektangel. Bred ut fyllningen över degplattan med smörkniv. Rulla ihop degen från långsidan och skär i cm-tjocka bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa ca 20 minuter.
    5. Hacka pistaschmandeln. Pensla bullarna med ägg och strö över pistaschmandel och muscovadosocker. Grädda ytterligare 7-8 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben