Platt bröd med flingsalt (Focaccia)
Detta brödet bakas nästan varje helg hemma. Man behöver inget smör eller pålägg. Hos oss skär vi det i smala bitar och äter det som det är.
Ingredienser
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
3 dl ljummet vatten
3 msk jungfruolja
8 dl vetemjöl
1-2 msk olivolja till pensling
ca 2 tsk flingsalt
Instruktioner
- Smula ned jästen i en bunke, strö över den första mängden salt och tillsätt honungen. Häll på vattnet och rör ut jästen. Låt blandningen stå i cirka 10 minuter om det finns tid till det.
- Häll i första mängden olja. Arbeta in mjölet och knåda degen smidig i bunken. Täck över och jäs degen i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 250°. Knåda degen. Kavla ut till en stor fyrkant och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Pensla degkakan med olja och strö över flingsalt.
Jäs i 15 minuter.
- Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna under bakduk.
- Brödet är bäst samma dag det bakas.
Liknande recept
Kommentarer (0)