Plommonbulle i form

Serverar: 10 portioner

Kardemumma är en smak som gör sig fint till plommon. En maffig, lättbakad bulle som passar fint till söndagskaffet en septemberhelg.

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g vanligt smör
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 dl råsocker
  • 3 plommon
  • 100 g flagad mandel
  • Glasyr
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och häll i mjölken i det smälta smöret så det blir en ljummen degvätska. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan.
    2. Blanda i salt, socker och kardemumma och tillsätt nästan allt mjöl.
    3. Arbeta degen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt den sedan jäsa i 1 timme.
    4. Häll den jästa degen i en form täckt med bakplåts-papper.
    5. Blanda till fyllningen, rör samman smör, råsocker och kardemumma.
    6. Dela varje plommon på mitten och tag ut kärnan.
    7. Klicka ut och tryck ner fyllningen i kakan. Tryck ner en plommonbit i varje fyllningshål. Strö över den flagade mandeln.
    8. Grädda i på 175 grader i cirka 30 minuter.
    9. Låt kakan svalna. Rör ihop vatten och florsocker till en trögflytande glasyr och ringla den över kakan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben