Clafoutis är en fransk dessert med bär i en lyxig pannkakssmet.
Kan även göras i stor form men öka då tiden i ugnen ca 10 minuter.
Ingredienser
250 g plommon
25 g smör
3 ägg
¾ dl socker
1 ½ tsk malen kardemumma
½ msk vaniljsocker
¾ dl vetemjöl
1 ¼ dl mjölk 3%
50 g mandelspån
Salt
Florsocker till pudring
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Halvera plommonen och kärna ur dem. smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda kardemumma, 1 krm salt, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt detta till äggvispet tillsammans med det smälta smöret.
Rör smeten slät och tillsätt därefter mjölken i en tunn stråle.
Fördela plommonhalvorna i 6 portionsformar som är ca 3 cm höga, fyll upp varje form till ¾ med smeten.
Strö flagad mandel på toppen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjar få fin färg. Pudra florsocker över och servera genast.