Plommonclafoutis med kardemumma och mandelspån

Serverar: 6 portioner

Clafoutis är en fransk dessert med bär i en lyxig pannkakssmet. Kan även göras i stor form men öka då tiden i ugnen ca 10 minuter.

Ingredienser

  • 250 g plommon
  • 25 g smör
  • 3 ägg
  • ¾ dl socker
  • 1 ½ tsk malen kardemumma
  • ½ msk vaniljsocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • 1 ¼ dl mjölk 3%
  • 50 g mandelspån
  • Salt
  • Florsocker till pudring
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera plommonen och kärna ur dem. smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda kardemumma, 1 krm salt, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt detta till äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Rör smeten slät och tillsätt därefter mjölken i en tunn stråle.
    2. Fördela plommonhalvorna i 6 portionsformar som är ca 3 cm höga, fyll upp varje form till ¾ med smeten. Strö flagad mandel på toppen.
    3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjar få fin färg. Pudra florsocker över och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben