Plommonkaka med vaniljsås

Serverar: 10 portioner

Bjud på en härligt guldgul plommonkaka till höstfikat...

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran
  • 200 g rumsvarmt Svenskt Smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl lätt crème fraiche
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl solrosfrön
  • Gula plommon efter smak
  • Vaniljsås
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader.
    2. Mortla saffran och socker. Vispa det och smöret poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i crème fraiche. Blanda mjöl, bakpulver och ¾ av solrosfröna och rör till en jämn smet.
    3. Häll den i en smord och bröad form.
    4. Dela och kärna ur plommonen och fördela dem i formen. Strö över resten av solrosfröna.
    5. Grädda i ugn, 175°, 50-60 minuter.
    6. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och mortla dem med florsockret tills kärnorna har lösts upp.
    7. Vispa grädden och smaka av med vaniljsockret.
    8. Låt kakan svalna och servera med vaniljsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben