Underbar plommonkaka

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

En av de godaste plommonkakor jag gjort någon gång. Görs ett gäng varje år när plommon är mogna så det finns i frysen under större delen av vinterhalvåret :)

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 150 g margarin
  • 3 ägg
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • Ca 10 plommon
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kardemumma
  • Flytande margarin
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 170 grader.
    2. Vispa rumstempererat margarin och strösocker så vitt och pösigt det går under ett par minuter.
    3. Tillsätt äggen och vispa ett par minuter till.
    4. Blanda vetemjöl, bikarbonat (går lika bra med ca 1 ½ tsk bakpulver) vaniljsocker i en separat bunke.
    5. Rör därefter ihop smeten med mjölblandningen väl.
    6. Dela plommonen, kärna ut och lägg dem i en lagom stor skål/djup tallrik.
    7. Blanda strösocker och kardemumma, häll ungefär 70% över plommonen och rör om väl så att plommonen täcks av sockerblandningen.
    8. Det går bra att byta ut kardemumma mot kanel om man vill eller kanske ta hälften av varje.
    9. Smörj en springform och täck med ströbröd, gärna springform med hål i mitten (blir jämnare gräddning än med hel form som till tårtbotten)
    10. Tryck ner plommonhalvorna i smeten, gärna nästan ner till botten.
    11. Strö resterade socker/kardemummablandning över kakan innan den åker in i ugnen.
    12. Grädda på nedersta falsen i 50-60 min eller tills kakan är fast vid stockprov.
    13. Serveras antingen som kaka eller ljummen med lite vaniljsås eller glass.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    60-70
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben