En av de godaste plommonkakor jag gjort någon gång.
Görs ett gäng varje år när plommon är mogna så det finns i frysen under större delen av vinterhalvåret :)
Ingredienser
3 dl strösocker
150 g margarin
3 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Ca 10 plommon
2 msk strösocker
1 msk kardemumma
Flytande margarin
Ströbröd
Instruktioner
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Vispa rumstempererat margarin och strösocker så vitt och pösigt det går under ett par minuter.
- Tillsätt äggen och vispa ett par minuter till.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat (går lika bra med ca 1 ½ tsk bakpulver) vaniljsocker i en separat bunke.
- Rör därefter ihop smeten med mjölblandningen väl.
- Dela plommonen, kärna ut och lägg dem i en lagom stor skål/djup tallrik.
- Blanda strösocker och kardemumma, häll ungefär 70% över plommonen och rör om väl så att plommonen täcks av sockerblandningen.
- Det går bra att byta ut kardemumma mot kanel om man vill eller kanske ta hälften av varje.
- Smörj en springform och täck med ströbröd, gärna springform med hål i mitten (blir jämnare gräddning än med hel form som till tårtbotten)
- Tryck ner plommonhalvorna i smeten, gärna nästan ner till botten.
- Strö resterade socker/kardemummablandning över kakan innan den åker in i ugnen.
- Grädda på nedersta falsen i 50-60 min eller tills kakan är fast vid stockprov.
- Serveras antingen som kaka eller ljummen med lite vaniljsås eller glass.
Liknande recept
Kommentarer (0)