Plommonkrans med kardemumma och hackad topping

Serverar: 2 portioner

Saftig vetekrans med topping som kan varieras efter tycke och smak. Plommon gör vetekransen extra saftig.

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ¼ dl socker
  • 2 ½ msk mortlade kardemummakärnor
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 6-8 plommon, fint hackade
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1½ dl socker
  • Topping
  • 1 ägg
  • Ca 1 dl sötmandel, hackad
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda ihop allt i ca 10 minuter till en slät deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
    2. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.
    3. Dela degen i två bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop dem. Lägg båda degrullarna som var sin krans med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Klipp sneda jack längs dem och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster. Låt kransarna jäsa under bakduk i 45 minuter.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda kransarna i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Täck dem med bakplåtspapper om de får för mycket färg. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben