Plommonpaj med citronkräm

Serverar: 8 portioner

En alltid älskad klassiker är den traditionella franska tarte på spröd botten med hemlagad citron- och vaniljkräm och färska plommon.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • ½ dl socker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 3 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 5 msk socker
  • 2 ½ msk maizenamjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal av 1 citron
  • 6-8 plommon
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt. Slå in degen i plastfolie och lägg svalt i minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla ut degen till en 3-4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
    4. Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke till fyllningen. Värm mjölken till kokpunkten och slå den under vispning över äggblandningen.
    5. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm krämen under noggrann omrörning med en visp och låt den få ett riktigt uppkok. Ta av från värmen och vispa ner vaniljsocker och citronskal. Ställ krämen i ett kylskåp för att svalna.
    6. Vispa krämen slät och fyll det avsvalnade pajskalet. Kärna ur och skiva plommonen i klyftor. Toppa krämen med plommon. Pudra över florsocker och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben