Plommonpaj

Mycket god efterrättspaj. Även om jag själv föredrar plommon, kan de självfallet bytas ut mot annan frukt. Förslagsvis persikor, mjuka päron, eller varför inte jordgubbar?

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g smör eller margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 400 g delade och urkärnade plommon
  • Fyllningssmet
  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl hackade hasselnötter (alt. pärlsocker)
  • Instruktioner

    1. Gör degen först. Rör smör, socker och ägg mjukt. Blanda ner vetemjölet. Bred ut degen i smord form, ca 20 cm i diameter. Det går bra att använda plommonen tudelade, men vill du ha mindre bitar kan du göra så också. Fördela plommonbitarna i formen.
    2. Nu är det dags för fyllningssmeten. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vispgrädden. Häll smeten över pajen, och strö nöthacket ovanpå.
    3. Jag byter alltid ut hasselnötterna mot pärlsocker. Då kan även nötallergiker äta utan att pajen för den skull förlorar sin trevliga känsla.
    4. Grädda längst ner i ugnen, 175 grader i ca 45 minuter. Serveras med fördel med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    bjuranna 17 augusti 2011

    God och annorlunda paj! Saftig och inte så söt. Bifogar foto.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben