Dansk plommonpaj

Serverar: 6 portioner

Mandelbiskvier ger en extra finess till den här skandinaviska fruktpajen. Plommon när de smakar som bäst.

Ingredienser

  • 750 g mogna plommon
  • 2½ dl vatten
  • 2½ msk råsocker
  • 60 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 2½ dl smulat fullkornsbröd
  • 200 g mandelbiskvier
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Halvera och ta bort kärnorna i plommonen. Lägg dem tillsammans med socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Lägg på lock och låt koka upp på medelvärme. Sänk värmen och låt plommonen sakta koka mjuka ca 10-12 minuter. Sila från spadet och låt plommonen kallna. Spara spadet.
    2. Smörj en suffléform lätt med matfett. krossa biskvierna. Smält 60 g matfett och blanda samman det med brödsmulorna och mandelbiskvierna i en skål.
    3. Tryck ut hälften av matfett- och mandelblandningen i bottnen på den smorda formen. Ställ formen i kylskåpet 10 minuter. Fördela plommonen över bottnen. Strö resten av mandelblandningen över. Jämna försiktigt till ytan. Ställ formen kallt i 30 minuter.
    4. Rör ut maizenamjölet i ½ dl av det sparade fruktspadet. Häll resten av fruktspadet i en kastrull och vispa ner mjölblandningen. Koka upp under omrörning och låt blandningen koka tjock och genomskinlig på medelvärme. Häll upp i en såsskål och låt kallna.
    5. Sikta florsocker över den kalla desserten och servera med plommonsåsen.

    Liknande recept

    4.7
    2 h 30 min
    6
    5
    4.9
    2 h 30 min
    7-8
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben