Riktigt god paj att bjuda på om du har plommon hemma.
Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
Ca 7 dl vetemjöl
Garnering
Plommon
50 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk idealmjöl
2-3 msk socker
Instruktioner
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Häll över jästen och låt det lösa sig. Blanda i salt, socker och mjöl.
Låt den jäsa ca 30 minuter.
Dela under tiden plommonen och ta ur kärnorna.
Kavla eller tryck ut degen på en smord eller bakplåtsklädd plåt. Täck degen med plommonhalvor (köttsidan upp). Spara ett par cm runt om. Låt jäsa tills kanten ser jäst ut.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula samman smör, idealmjöl och socker till en grynig massa. Strö över plommonen.
Sätt plåten i nedre delen av ugnen(men inte längst ner).
Grädda ca 15-20 minuter eller tills kanten är lagom brun. Lyft och kolla att den är gräddad under.