Nu när plommonsäsongen är här så kan detta vara ett sätt att ta tillvara på plommonen. Sylten är lika god att äta som marmelad på rostat bröd.
Ingredienser
2 liter plommon, ca 1 kg
Rivet skal och saft av 1 citron
6 dl syltsocker
8 stjärnanis
Instruktioner
Skölj plommonen, räkna dem så blir det lättare att plocka upp kärnorna sedan. Koka plommon och citronsaft i en gryta i ca 20 minuter.Tillsätt citronskal, socker och stjärnanis. Hetta upp långsamt tills sockret smält. Koka sylten utan lock i ca 15 - 20 minuter. Skaka grytan då och då så att bär och socker blandas och sylten blir jämnt upphettad, men rör inte.
Frukten skall sjunka ner i lagen när sylten är färdig. Dra grytan från värmen och skak försiktigt så att skummet samlas i mitten och kärnorna flyter upp. Skumma och plocka upp kärnorna med hålslev. Plocka upp anisen. Låt vila ca 15 minuter, rör försiktigt någon gång under tiden. Häll upp sylten på rena, varma burkar och sätt på lock. Förvara i kylen.