Polentakaka

Serverar: 10 portioner

Detta är en syrlig, saftig och knaprig kaka. Allra bäst blir den med olivolja med apelsin- eller citronsmak. Välj i annat fall en olivolja med mycket mild smak.

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ dl polenta
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2½ dl olivolja, helst med apelsin- eller citrussmak, annars en mycket mild olja
  • Garnering
  • Florsocker
  • Till servering
  • Crème fraiche eller grädde
  • Ev kanderade apelsinskivor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta apelsinerna, riv sedan skalet på dem och pressa ur saften, ca 1 dl. Vispa ägg och socker till en pösig smet.
    2. Blanda vetemjöl, polenta, bakpulver och salt i en bunke och rör om väl.
    3. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till sist ner olivolja, apelsinskal och apelsinsaft.
    4. Smöra och mjöla en form väl, ca 1½ liter. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna i formen.
    5. Sikta över florsocker. Servera med crème fraiche eller grädde och eventuellt kanderade apelsinskivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben