Rosmarin- pinjenötskakor

Serverar: 60 portioner

Läckra kakor med polenta och med en smakrik och knaprig topping.

Ingredienser

  • Rosmarin- och pinjenötstopping
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl grädde, t.ex. soja- eller havregrädde
  • 1 msk agavesirap eller ljus sirap
  • 1½ msk socker
  • 1 msk smör, t.ex. mjölkfritt
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • Polentakakor
  • 100 g smör, rumsvarmt, t.ex. mjölkfritt
  • 1½ dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl polenta
  • Färsk rosmarin
  • Instruktioner

    1. Rosmarin- och pinjenötstopping: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är vackert gyllenbruna. Skär vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön, grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Låt allt koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Vispa ner vetemjölet och rör ner de rostade pinjenötterna samt rosmarinkvisten. Häll över allt i en skål och plasta in. Låt stå och svalna medan du gör polentakakorna.
    2. Polentakakor: Rör smör, florsocker, vaniljsocker och salt krämigt i en bunke. Rör ner vetemjöl och polenta. Använd händerna för att nypa ihop allt till en smidig deg. Den ska vara fast och väldigt torr. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Ta ut runda kakor, 3-4 cm i diameter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Klicka på lite rosmarin- och pinjenötstopping på kakorna. Tryck ner ett barr färsk rosmarin i varje hög med topping. Grädda kakorna i 175 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben