Polpettone alla Fiorentina (köttfärslimpa i tomatsås)

Serverar: 4 portioner

Det går utmärkt att göra små köttbullar av färsen.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 80 g parmaskinka
  • 2 ägg
  • 60 g riven parmesanost (ca 2 dl)
  • 1 burk konserverade hela tomater
  • 1 msk finhackad slätbladig persilja
  • 2 dl rött vin
  • 1 stor skiva vitt bröd
  • 2-3 msk mjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja extra vergine
  • Nymald svartpeppar
  • Salt
  • Mjöl
  • Instruktioner

    Finhacka parmaskinkan eller kör den i en mixer och blanda med köttfärsen. Blöt upp brödskivan i 2-3 msk mjölk. Smula därefter ner brödet i köttfärsen tillsammans med äggen, parmesanosten, persiljan, salt och peppar. Blanda väl, och låt stå svalt i ca 1/2 timma. Forma köttfärslimpan och rulla den i lite mjöl. Värm upp 3 msk olivolja i en teflongryta och bryn köttfärslimpan väl på alla sidor på hög värme. Det kan vara lite knepigt att vända köttfärslimpan, ta hjälp av två stekspadar och lirka runt den. Lägg i den skalade och krossade vitlöken, häll på vinet och låt evaporera. Vänd köttfärslimpan en gång till. Skär tomaterna i mindre bitar eller mosa dem med en gaffel och lägg ner dem i grytan, salta, peppra och låt koka under lock i ca 1 timma. Tillsätt vatten om det skulle bli för torrt. Låt köttfärslimpan svalna lite innan den skärs upp. Servera med tomatsåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben